Tankar & Reflektioner

Ändra en känsla

Genom att arbeta med hundens känsla är det möjligt att förändra olika beteenden, vilket jag tycker är väldigt intressant och framförallt viktigt att tänka på.

Exempel på ett ganska vanligt och oönskat beteende är hundar som gör utfall vid hundmöten. Om man har det problemet är det möjligt att få bort det genom att tillföra någon form av obehag, så som ryck i kopplet eller metoder som går ut på att skrämma hunden genom att exempelvis kasta saker. Problemet som uppstår när man använder sådana metoder är att det går att minskar eller få bort själva utfallen MEN hunden har fortfarande samma grundkänsla vid hundmöten, eftersom man inte har gått in och påverkat känslan.

Genom att arbeta med hundens känsla i olika situationer så har man möjlighet att uppnå så mycket mer än att bara få bort ett oönskat beteende. Det är en längre process och det krävs arbete att förändra en känsla, men resultaten blir betydligt bättre i långa loppet! Hunden kommer att må bättre, relationen mellan hund och ägare blir starkare. Mitt råd är att fokusera på att skapa positiva associationer för din hund i olika situationer genom att exempelvis arbeta med lek eller godis.

You Might Also Like