Tankar & Reflektioner

Hundpsykolog

I fredags började jag min vidareutbildning till hundpsykolog! Introduktionshelgen handlade om stress, det var otroligt intressant och lärorikt att ägna en hel helg åt det. Stress är en naturlig och livsviktig funktion. MEN om kroppen inte får chans att återhämta sig och om stressen blir väldigt intensiv och långvarig  blir den skadlig. Många hundproblem har sin grund i stress, det är därför så viktigt med kunskap om stress och vad man kan göra för att hantera och minska det. Det finns flera symtom på stress hos hund både fysiska och psykiska, nedan har jag listat några av dem.

Fysiska stresssymtom:

  • Piper/gnäller
  • Hässjar
  • Äter inte mat/godis
  • Har svårt att vara stilla
  • Magproblem
  • Mjällar

Psykiska stresssymtom:

  • Koncentrationssvårigheter
  • Starka känsloreaktioner
  • Svårt att komma till ro

Det kan vara väldigt bra att känna till en del symtom på stress. Om en hund är stressad kan den ha en eller flera av dessa symtom och det kan finnas flera orsaker. Det finns jättemycket man kan göra för att dämpa stress hos sin hund, det är en fördel att ta hjälp av en utbildad person som kan sätta ihop ett träningsprogram. Om du upplever att din hund är väldigt stressad i olika situationer rekommenderar jag att du kontaktar en hundpsykolog för att få hjälp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like