Tankar & Reflektioner

Magomvridning

Det här inlägget handlar om magomvridning, vilket är viktigt att känna till som hundägare. Magomvridning är ett livshotande tillstånd som behandlas genom operation. För att hunden ska ha så goda chanser som möjligt att överleva krävs att behandling sätts in akut.

Det som händer vid magomvridning är att hundens magsäck slår knut på sig själv och det som finns där kan inte komma vidare. Det bildas även stora mängder gas som inte kan komma ut, vilket skapar ett stort tryck mot lungorna som gör det svårt för hunden att andas. Vid magomvridning försöker hunden att kräkas men det kommer inte upp något, buken svullnar upp och blir extremt spänd. Det är vanligtvis raser med djup bröstkorg som drabbas men det kan även drabba andra typer av hundar.

Nedan har jag listat några saker som är bra att tänka på i förebyggande syfte:

  • Ge inte hunden mat i direkt anslutning till fysisk aktivitet.
  • Håll koll på stress, undvik att ge hunden mat om den är stressad.
  • Det är en fördel att dela upp målen under dagen så att hunden inte behöver äta en stor portion vid ett tillfälle.

Här kan du läsa mer om magomvridning,
www.agria.se

 

You Might Also Like