Tips & Trix

Intressant forskning

Per Jensen som är professor i etologi skrev nyligen på sin blogg om en spännande forskningsstudie vars syfte var att ta reda på om hundar föredrar verbala eller visuella signaler. Undersökningen gjordes i Italien. Deltagarna bestod av 29 hundar, där alla var utbildade vattenräddningshundar och därmed vana med både verbala och visuella kommandon i deras arbete. Själva testet gick ut på att ägarna gav hundarna dubbla kommandon dvs. ett verbalt kommando och bad samtidigt om ett annat kommando visuellt. Studien visade att hundar väljer vilket kommando de lyssnar på utifrån situationen de befinner sig i. När de får dubbla kommandon väljer de allra flesta hundar att lyssna på den visuella signalen. Resultaten visade också att viljan att komma till sin ägare är väldigt stark, om de fick kommandot ”stanna kvar” visuellt och ”kom hit” verbalt så väljer de allra flesta hundar att komma till ägaren oavsett hur signalen förmedlas.

Här kan du läsa mer om studien:

www.perjensen.se

 

You Might Also Like