Tankar & Reflektioner

Rasinfo – Jaktlabrador

Det här inlägget handlar om jaktlabradoren! Jag har intervjuat min kusin Elsa som är inne på sin andra jaktlabrador, hon har Ester 3 år och Ture 1,5 år gammal. Hon är väldigt aktiv med sina hundar, de håller bland annat på med praktisk jakt och startar olika typer av jaktprov. Jag frågade henne hur hon upplever rasen.

Vad är det bästa med jaktlabradoren?

”Det bästa med mina två är att de älskar att arbeta, är glada i det mesta och är alltid på att träna. De är av naturen följsamma och trots deras arbetslust så upplever jag att de har lätt för att koppla av, de har en fantastisk förmåga att ta det lugnt några dagar mellan träningspassen utan att bli stressade. Självklart behöver både följsamhet och avkoppling/passivitet också tränas, det är en stor del av den grundläggande retrieverträningen. Min upplevelse är att många jaktlabradorer är lätta att ha i vardagen, de kan lätt anpassa sig till olika miljöer och trivs att vara tillsammans med människor och andra hundar. Jag upplever dem dock inte lika sociala och intresserade av allt och alla som den utställningsavlade labradoren.”

Vad tycker du att man ska tänka på om man funderar på att köpa en jaktlabrador?

”Jag tycker att en jaktavlad labrador ska få apportera! Har man inte det intresset så kanske man ska fundera på en annan ras som passar in bättre på vad man vill göra med sin hund. Om man inte vill hålla på med praktisk jakt så går det bra att tillgodose deras apporteringslust på annat sätt, exempelvis genom att träna apportering med dummies. Jag rekommenderar att man hittar en uppfödare som man litar på och väljer avelslinjer som man tycker om, det finns variation i egenskaperna mellan olika linjer och individer. Det är viktigt att välja egenskaper som passar en själv! Ett bra sätt att träffa jaktlabradorer är att åka och titta på jaktprov och WT (working test). Då får man både se hundarna i arbete och har möjlighet att träffa många erfarna jaktlabradorägare.”

Finns det några svårigheter med rasen?

”Labradorer äter ALLT!
De apporterar ALLT, exempelvis döda djur som de hittat i skogen.
Fäller i perioder mycket päls.

De är väldigt lättlärda, vilket kan vara toppen ibland och mindre bra i andra sammanhang. Till exempel så kan det göra att man går för fort fram i träningen. Det är lätt hänt att man sätter dem i för svåra situationer, vilket kan påverka hur de blir jaktligt och i apporteringsarbetet längre fram.

Jag skulle förmodligen kunna träna mina hundar alla dagar, hela dagarna, de har så väldigt stor arbetslust och tycker att allt är roligt. Det kan ibland vara en utmaning att inte göra för mycket med sin supermotiverade hund. Därför är det viktigt upplever jag att hitta en bra balans mellan aktivitet och lugn som förare, det kan inte hundarna göra på egen hand. Jag tycker att mina hundar blir som bäst när de får perioder av träningsvila, från några dagar upp till flera veckor efter intensiva perioder, exempelvis jaktsäsong.”

 

 

 

You Might Also Like