Tankar & Reflektioner

Förändra hundens känsla genom motbetingning

För några veckor sedan hade vi en hel helg i min hundpsykologiutbildning som handlade om rädslor. Då fick vi bland annat prova på en metod som kallas för motbetingning, den går ut på att förändra hundens känsla i olika situationer. Genom att gå in och förändra känslan hos hunden så skapar man en bra grund för att sedan kunna jobba vidare med att ändra beteendet. Skillnaden mellan att arbeta med en känsla och ett beteende är att man inte kräver att hunden ska utföra något specifikt som att titta på ägaren eller sätta sig ner när man arbetar med känslan, eftersom den typen av träning istället fokuserar på beteendet.

Ett exempel på en situation då man kan använda motbetingning är om man har en hund som tycker att hundmöten är obehagliga. Motbetingningen går ut på att använda något som hunden upplever som positivt, enklast är att använda godis som hunden verkligen tycker om. Man börjar träna på ett avstånd där hunden klarar av att se andra hundar, utan att göra utfall och tar emot godis. När hunden ser den andra hunden får den godis, här är det viktigt att man ger hunden små godisbitar hela tiden som den får äta när den ser den andra hunden för att motbetingningen ska bli så effektiv som möjligt. Stegvis minskar man avståndet när hunden är redo och har en annan känsla vid hundmöten.

Fördelen med motbetingning är att man arbetar med problem på ett sätt som är positivt och stärker hunden. Om du är nyfiken på den här metoden men känner dig osäker rekommenderar jag att du kontaktar en hundpsykolog som kan hjälpa till. Via Sveriges Hundföretagare som tidigare hette IMMI -branschorganisationen för instruktörer och hundpsykologer, går det att söka efter utbildade hundinstruktörer och hundpsykologer i hela landet:

www.immi.nu

Här kan du läsa mer:

sverigeshundforetagare.se

www.harligahund.se

 

You Might Also Like