Tankar & Reflektioner

Nyårsafton & ljudrädsla hos hund

Det finns flera faktorer som påverkar varför hundar blir rädda, det genetiska arvet spelar en stor roll eftersom många rädslor är ärftliga exempelvis ljudrädsla. Även om man har en skottsäker hund tror jag att det är jätteviktigt att arbeta förebyggande och inte utsätta sin hund för fyrverkerier! Har man otur så kan även den tidigare orädda hunden bli rädd eftersom det är så svårt att förutse hur hunden kommer att reagera. Det finns flera saker man kan göra för att hjälpa sin hund att få det så bra som möjligt på nyårsafton.

  • ”Vaccinera” hunden mot ljud/smällar. Det är ingen träning man påbörjar en vecka innan nyår, det är en lång process som man bör påbörja tidigt för att det ska ge effekt. Men om man lägger ner tid på det så har man möjlighet att träna hunden att klara av ljud bättre. Mitt tips är att ta kontakt med en hundpsykolog som kan hjälpa till.
  • Förbered ett rum där hunden får vara på nyårsafton. Dra för gardiner och täck gärna för med ett tyg/filt. Ställ in en radio i rummet som står på hela tiden, det maskerar fyrverkerierna något.
  • Det finns en del hjälpmedel som kan lindra ljudrädsla, exempelvis Adaptil som innehåller ett syntetisk framtaget feromon som verkar lugnande. Adaptil finns som spray, halsband eller doftavgivare som man sätter i vägguttaget. Det går att köpa på de flesta djurbutiker och apotek som säljer djurprodukter. Kan även beställas online: www.adaptil.com
  • Om man har en hund som är väldigt påverkad rekommenderar jag att åka iväg över nyår till ett ställe där det är lugnare. Ute på Arlanda finns flera hotell som erbjuder fyrverkerifritt firande. Jag tycker också att man ska ta hjälp av en veterinär om man har en väldigt rädd hund, som kan skriva ut lugnande eller ångestdämpande medicin som hjälper hunden kring jul och nyår.

 

You Might Also Like