Tankar & Reflektioner

Hundspråk – Lugnande signaler

Som hundägare finns det många fördelar med att lära sig mer om hundspråk och tyda sin hunds signaler. Det är inte helt ovanligt när man har hamnat i en jobbig situation då hunden exempelvis har gjort ett utfall, nafsat eller bitit att man upplever att hunden inte visade något innan.

Det kan gå snabbt när hundar kommunicerar och med små signaler, vilket för ett ovant öga kan vara svårt att fånga upp men de allra flesta hundar visar på olika sätt om de blir osäkra eller obekväma. Jag tror att många hundägare behöver lära sig mer om hundspråk, vilka signaler man ska titta efter och framförallt lära sig att lyssna på sin hund! Då har man lättare att avgöra vilka situationer hunden klarar av och kan gå in och hjälpa hunden ur för svåra situationer. Om man väljer att arbeta utifrån det så kommer hunden bli tryggare och relationen blir starkare mellan hund och ägare.

Hundar kommunicerar hela tiden och de visar när de upplever stress, rädsla eller oro. De använder sitt språk bland annat för att undvika och förebygga konflikter. De signalerna kallas för ”Lugnande Signaler”, det finns flera olika signaler och det är individuellt vilka av signalerna hundar använder och hur många. Nedan har jag listat några:

  • Slicka sig om nosen
  • Gå i en båge
  • Vända bort blicken
  • Gäspa
  • Skaka sig
  • Frysa – dvs. Bli helt still
  • Göra en lekinvit
  • Vända bort kroppen
  • Nosa i marken

Det är väldigt intressant att studera sin hund i olika lägen och lära sig vilka signaler hunden använder. Det är viktigt att man ser till helheten och situationen dvs. bara för att hunden gäspar eller skakar sig så behöver det inte betyda att den i det läget är stressad eller rädd, utan det beror på vilken situation hunden befinner sig i. Det finns en jättebra bok om man är intresserad av att lära sig mer den heter ”I samspråk med hunden – Lugnande Signaler”, den är väldigt informativ och lättläst. Går att beställa härifrån:

www.lydighund.nu

 

 

You Might Also Like