Tankar & Reflektioner

Hundträning – Fördelar med positiv förstärkning

Det här inlägget handlar om positiv förstärkning och varför jag väljer att arbeta utifrån det. Positiv förstärkning går ut på att använda något som hunden värderar väldigt högt, exempelvis mat eller en lek. När hunden utför ett beteende som man vill ha och som man vill se mer av så belönar man den. Genom att arbeta med belöningar som hunden verkligen tycker om så har man möjlighet att förstärka dvs. öka sannorlikheten att hunden upprepar de beteenden som den blir belönad för.

För mig så handlar hundträning mycket om vilken inställning man har till sin hund. Jag tycker att det är självklart att jag och min hund ska ha trevligt när vi är tillsammans och jag vill han ska lyckas när vi tränar olika saker. Jag vill även att min hund ska må bra och uppleva så lite obehag som möjligt. Förr var det tyvärr vanligt att hundtränare och hundägare menade att det var absolut nödvändigt att ta tag i sin hund hårt fysiskt, rycka i kopplet och höja rösten. Det påstods att det inte gick att träna sin hund på annat sätt. Om man inte arbetade på det sättet så fanns det en stor risk att hunden skulle ”ta över” och det kunde blir rentav farligt. Idag så vet vi att det inte stämmer. Det finns inga belägg för att hundar skulle bli farliga eller att man skulle förlora kontrollen över sin hund om man avstår från att använda våld och obehag, snarare tvärtom. Jag är helt övertygad om att våld föder våld dvs. det finns en risk att man istället får en hund som agerar utåt i olika situationer om man använder metoder som bygger på obehag.

Det finns så många fördelar med att arbeta med positiv förstärkning! Framförallt så blir det möjligt att förändra hundens känsla i olika situationer, istället för att endast få bort ett oönskat beteende. Nedan har jag listat några fördelar med positiv förstärkning:

  • Bygger/ skapar relation mellan hund och ägare
  • Stärker hundens självförtroende
  • Gör hunden mer uppmärksam och följsam på sin ägare
  • Ger bra resultat på lång sikt, ingen quick-fix metod!

Jag kommer att skriva mer om positiv förstärkning, håll utkik på bloggen.

 

You Might Also Like