Tankar & Reflektioner

Hundträning- Positiv förstärkning och belöningar

Jag har tidigare skrivit om positiv förstärkning, där man arbetar med belöningar. När man arbetar med belöningar är en förutsättning för att få så bra resultat som möjligt att belöningarna värderas högt av hunden. Det är individuellt vad hundar upplever som bra belöningar. Det är nyttigt att fundera på vad ens hund värderar högt, det är även viktigt att belöningarna inte sjunker i värde efter ett tag.

Min hund Eddie är ganska knepig att belöna. Han tappar snabbt intresset och är svårmotiverad med godis. Det jag upplever fungerar bra är att köpa olika sorters hundgodis och variera dem ofta, när han inte vet vilken sort han kommer att få blir han mer motiverad. Det som fungerar bäst för Eddie är mjukt godis som luktar mycket. Eddie tycker om att leka/kampa, tricket för att hålla intresset uppe är att köpa leksaker som han endast får leka med som belöning. Han vet inte vilken leksak som kommer åka fram eller när och det är jag som sätter spelreglerna. Ett tips är att prova variera mellan lekbelöning och godisbelöning. Det man ska tänka på när man belönar sin hund genom att leka är att det tar upp hunden i en högre energinivå. Vilket kan vara en nackdel i vissa situationer där man vill ha motsatt effekt dvs. få ner hunden i stress, i de situationerna är det mycket bättre att jobba med godis.

You Might Also Like