Tankar & Reflektioner

Att välja hundras

Den här perioden är det många som går i tankarna på att köpa hund och funderar på vilken hundras de ska välja. Det finns en del saker jag tycker att man ska fundera över innan man bestämmer sig för en viss ras, för att det ska bli så bra som möjligt! Nedan har jag listat några punkter:

  • Vad vill jag göra med min hund? Är ambitionen att träna eller tävla, eller vill jag ha en trevlig sällskapshund?
  • Motionsbehov, hur aktiv är jag som person? En del hundraser har ett stort motionsbehov som behöver tillgodoses för att hunden ska må bra, då är det en fördel att man själv är aktiv och tycker att det är roligt att vara ute och motionera.
  • Arbetsbehov, vad är rasens ursprungliga användningsområde? De arbetande raserna behöver få utlopp för sitt mentala och fysiska arbetsbehov, det är viktigt att tänka på om man är intresserad av en arbetande hund.
  • Egenskaper? Är det viktigt för mig att min hund är social mot andra människor och hundar? Eller föredrar jag en hund som är reserverad? Här tycker jag att det är väldigt bra att fundera över hur man själv är som person, hur man lever sitt liv och i vilken miljö man bor.
  • Sjukdomar? Vissa hundraser är tyvärr väldigt hårt drabbade av rasspecifika sjukdomar. Det är viktigt att ta reda på hur det ser ut inom den ras man är intresserad av.
  • Pälsvård? Om man väljer en ras med mycket pälsvård så behöver man ha i åtanke att det kommer att krävas tid och pengar på att sköta pälsen ordentligt.
  • Förstagångshundägare eller rutinerad hundägare? En del hundraser behöver en hundägare med stor kunskap och erfarenhet, är man nybörjare tycker jag att man ska tänka på det för att undvika att köpa en för svår första hund.
  • Ovanlig ras? Om man har blivit väldigt förtjust i en viss ras som inte är så vanlig, så tycker jag att man ska fundera lite över varför den är det. Det beror ofta på att de har väldigt specifika behov eller egenskaper.

Om man samlar på sig så mycket kunskap som möjligt innan hundköpet så har man goda möjligheter att välja en ras som passar en själv väldigt bra! Prata med hundägare, gå på rasträffar och ta kontakt med olika uppfödare. Det är givetvis viktigt att ha med sig att hundar är individer, det innebär att alla hundar inom en ras inte nödvändigtvis behöver få alla rasspecifika egenskaper.

You Might Also Like