Tankar & Reflektioner

Fördelarna med att leka med sin hund

Det här inlägget handlar om att leka med sin hund och vilka positiva effekter det har! Hur ofta leker du med din hund och på vilket sätt leker ni?

Genom att leka med sin hund så stärker man relationen, man har möjlighet att bli en härlig resurs för sin hund och man kan genom leken sätta tydliga regler. Man kan lära hunden olika saker exempelvis träna på att skifta från passivitet till aktivitet och att lära sig att släppa saker på signal. Jag använder ofta leken som belöning, jag jobbar med några utvalda leksaker som min hund Eddie endast får leka med som belöning när vi tränar. Det gör att de leksakerna blir lite extra spännande och roliga, han vet inte vilken leksak som kommer att åka fram eller när.

Jag använder ofta kampleksaker, fördelen med dem är att de är långa och är lätta att använda. Det finns massor av olika varianter av kampleksaker. När jag leker med Eddie så håller jag leksaken i ena änden och drar den snabbt framför honom längst marken för att locka fram hans leklust. Han får ta tag i leksaken och vi kampar en liten stund. Jag har tränat in att han släpper leksaken på signal, när jag ber honom att släppa så är leken slut och han får en godisbit. Fördelen att jobba på det här sättet är att jag på ett trevligt sätt sätter spelregler för leken, det är jag som bestämmer när leken börjar och när den slutar och på vilket sätt vi leker. Vi får en rolig stund ihop!

You Might Also Like