Tips & Trix

Vaccinationer

Vad ska man vaccinera sin hund mot och hur ofta?

I grundvaccinet som ges till valpar i Sverige ingår tre olika sjukdomar valpsjuka, smittsam leverinflammation och parvovirus. De ges i samma spruta vid 7-8 veckors ålder, därefter fylls det på vid 12 veckors ålder. Rekommendationen är att hunden vaccineras igen vid ett års ålder och därefter i intervaller om två till tre år. Det är smittsamma och farliga sjukdomar, det är därför viktigt att man är noga med att se till att vaccinera sin hund regelbundet!

Förutom grundvaccinet så finns det en annan sjukdom som man bör vaccinera sin hund mot, vilket är kennelhosta. Det är en vanlig sjukdom som många hundar får varje år, det är inte en lika allvarlig sjukdom som de som ingår i grundvaccinet. Jag tycker att det är viktigt att tänka på att vaccinera mot kennelhosta om man bor i en miljö där det vistas många hundar eller om man på annat sätt kommer i kontakt med andra hundar. Det är bra att känna till att hunden kan bli sjuk trots vaccinering men vanligtvis blir symtomen mycket lindrigare. Vaccinet för kennelhosta behöver fyllas på varje år till skillnad från grundvaccinet.

Om man ska åka utomlands så behöver man vaccinera sin hund mot rabies. Man behöver innan resan ta reda på vad som gäller i det land man ska resa till eftersom det variera vilka sprutor hunden behöver. Det är även viktigt att vara ute i god tid. Du kan läsa mer om rabies på Jordbruksverkets hemsida: www.jordbruksverket.se

Du kan läsa mer om vaccinationer och olika hundsjukdomar här: www.agria.se

 

 

 

You Might Also Like