Tips & Trix

Se upp för huggormar

Nu vaknar huggormarna efter vintervilan! Det är viktigt att tänka på när man är ute och går i skog och mark. De trivs i solen och ligger ofta och solar på stenar och klippor.

Det är ganska vanligt med huggormsbett på hund. Hur allvarlig utgången blir beror bland annat på mängden gift som hunden får i sig, vilket kan vara väldigt svårt att avgöra precis när hunden har blivit biten. Det vanligaste är att hunden blir biten kring nosen, tassarna eller i ett ben. Hunden blir väldigt trött och vill helst ligga ner. Området där hunden blivit biten svullnar upp, hur mycket svullnad som uppstår beror på mängden gift. Man kan ibland även se små märken efter ormbettet. Ett annat ganska vanligt symtom är kräkningar och diarré.

Hur ska man agera om hunden blivit huggormsbiten?

  • Åk till veterinären så fort som möjligt!
  • Håll hunden så stilla det bara går, det gör att giftet sprider sig långsammare i kroppen.
  • Om du kan bära din hund, gör gärna det.

 

 

You Might Also Like