Tankar & Reflektioner

Viktigt att tänka på tajmingen när man tränar sin hund

När man tränar olika saker med sin hund är det viktigt att tänka på tajmingen, för att belöna rätt beteende och för att hunden ska förstå vad det är den blir belönad för. Det kan vara svårt att belöna hunden med en godisbit exakt när den gör det du vill att den ska göra, då är det väldigt bra att använda en belöningssignal som gör det tydligt för hunden var någonstans i processen det blev rätt. Signalen kan vara ett ord så som ”yes”, ”bra” eller ”rätt”. Ordet säger man precis då hunden gör det man vill att den ska göra och därefter belönar man hunden med en godisbit eller en rolig leksak.

Man kan även använda sig av en klicker som belöningssignal, det är en liten dosa med en knapp på som avger ett klickljud när man trycker på knappen. Klickern gör det lättare att få till tajmingen. Den låter likadant hela tiden vilket gör det tydligt för hunden. Det är viktigt att klickljudet alltid följs av en belöning, eftersom ljudet är signalen som talar om för hunden att belöningen är på väg. Om du är nyfiken och vill veta mer om hur man använder en klicker så rekommenderar jag att du går en kurs eller tar en privatlektion så att du lär dig använda den rätt. Det finns även massor av bra böcker om klickerträning!

 

 

 

 

You Might Also Like