Tips & Trix

Underlätta för din hund vid hundmöten

Det är inte ovanligt att hundar ibland tycker att hundmöten är jobbiga. Bor man i en stad som jag gör så har de flesta hundägare flera hundmöten varje dag. Även om man har en hund som klarar möten med andra hundar bra är det en fördel att lära sig mer om hur man kan hantera hundmöten för att underlätta för andra.

1. Arbeta med avståndet – ta ut avståndet till andra hundar för att underlätta vid möten. Om du känner att det kommer bli för tajt att mötas på en smal trottoar, gå över på andra sidan istället. Här tycker jag att det är viktigt att inte känna att man undviker möten. Det är bättre att träna på ett avstånd där hunden inte går upp i stress, än att det blir för nära och hunden eventuellt gör ett utfall för att öka avståndet.

2. Gå i en båge – genom att gå i en båge hjälper man sin hund att ta ut avståndet och visar den andra hunden att man har goda intentioner. Det är en lugnande signal och det blir inte lika hotfullt som att gå rakt emot. Mycket användbart, känn efter hur stor båge din hund behöver.

3. Ha hunden på andra sidan – ha för vana att placera dig emellan din hund och den mötande hunden. Det skapar lite utrymme mellan hundarna och de behöver inte mötas rakt på.

4. Gott godis – för att skapa positiva associationer till andra hundar är det bra att ha med sig lite godis om man kan avleda hunden med om det blir ett tajt möte. Kasta några bitar på marken som hunden får leta efter medan den andra hunden passerar.

You Might Also Like