Tankar & Reflektioner

Så viktigt att välja rätt hundras

Det finns många anledningar till att verkligen tänka efter i valet av hundras, för att livet med hund ska bli så bra och härligt som möjligt! Det är väldigt viktigt att se till rasens ursprung och användningsområde när man tittar på olika hundraser. Om man blir väldigt förtjust i en hundras som är ovanlig är det bra att fundera på varför den är det? Det beror ofta på att de har specifika behov eller egenskaper.

Nedan har jag listat vad jag tycker är bra att fundera över när man väljer hundras:

  • Vad vill jag göra med min hund? Är ambitionen att träna eller tävla, eller vill jag ha en trevlig sällskapshund?
  • Motionsbehov, hur aktiv är jag som person? En del hundraser har ett stort motionsbehov som behöver tillgodoses för att hunden ska må bra, då är det en fördel att man själv är aktiv och tycker att det är roligt att vara ute och motionera.
  • Arbetsbehov, vad är rasens ursprungliga användningsområde? De arbetande raserna behöver få utlopp för sitt mentala och fysiska arbetsbehov, det är viktigt att tänka på om man är intresserad av en arbetande hund.
  • Egenskaper? Är det viktigt för mig att min hund är social mot andra människor och hundar? Eller föredrar jag en hund som är reserverad? Här tycker jag att det är väldigt bra att fundera över hur man själv är som person, hur man lever sitt liv och i vilken miljö man bor.
  • Sjukdomar? Vissa hundraser är tyvärr väldigt hårt drabbade av rasspecifika sjukdomar. Det är viktigt att ta reda på hur det ser ut inom den ras man är intresserad av.
  • Pälsvård? Om man väljer en ras med mycket pälsvård så behöver man ha i åtanke att det kommer att krävas tid och pengar på att sköta pälsen ordentligt.
  • Förstagångshundägare eller rutinerad hundägare? En del hundraser behöver en hundägare med stor kunskap och erfarenhet, är man nybörjare tycker jag att man ska tänka på det för att undvika att köpa en för svår första hund.

Hundar är individer och man kan få en hund som inte har så många rastypiska egenskaper, men om man tänker till i valet av hundras så ökar chansen att det blir så bra som man tänkt sig.

På Svenska Kennelklubbens hemsida kan du läsa om olika hundraser: www.skk.se

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like