Tips & Trix

Nose Work – hundsporten som alla hundar kan göra


För ett tag sedan ställde jag några frågor till min kollega Rebecca om den spännande hundsporten Nose Work! Hon är SNWK certifierad Nose Work instruktör, auktoriserad doftprovsdomare och har koll på allt man behöver veta.

Vad är Nose Work?
”Nose Work är en hundsport som startades i USA av grundarna Ron Gaunt, Amy Herot och Jill-Marie O´Brien, till huvudsak för att få en enkel och billig aktivering till hundstallshundar som man ansåg behövde mer aktivering. Med mer mental stimulans tänkte man att hundarna blev lättare att placera ut och få nya hem. Grundtanken utgår från Tullhundar, man söker efter en specifik doft, Eukalyptus, Lagerblad och Lavendel, i fyra olika sök, Behållarsök, Inomhussök, Utomhussök och Fordonsök. Svenska Nose Work klubben (SNWK) startade 2014 och sporten har växt extremt fort i Sverige.”

Passar Nose Work alla hundar?
”Ja, Nose Work passar alla hundar! Det är naturligt för alla hundar att använda sin nos och vi använder oss av hundarnas naturliga jaktinstinkt och får de att ”jaga” doften. Alla hundar kan det, det enda vi behöver lära dem är vilken doft de ska jaga. Alla hundar som jag har träffat och även de mina kollegor träffat som har testat Nose Work har tyckt att det är jätteroligt.”

Vad finns det för fördelar med nosaktivering?
”All aktivering för hundar är bra och nosaktivering är speciellt bra för att bland annat stärka hundens självförtroende. Nose Work tycker jag är bra för det är enkelt att göra, går fort (inga direkta förberedelser) och hunden blir nöjd. Jag har använt Nose Work för att få min hund att övervinna vissa rädslor bland annat för olika underlag.”

Om man vill börja med Nose Work, hur tycker du att man ska gå tillväga?
”Jag tycker att det bästa sättet att börja på är att gå en kurs. Klart hon säger så, hon är instruktör tänker ni, och ja jag är instruktör men faktum är att jag tycker att det är bäst att gå kurs för det kan vara lite klurigt att komma på hur man ska tänka för att komma igång, inte göra för svåra gömmor i början med mera. Jag tycker att gå en kurs är bra för att komma in i Nose Work tänket. När man väl kommit in i det kan man träna på egen hand om man vill eller gå fler kurser för att utvecklas ännu mer. Min absoluta favorit metod för att lära in doft är den som brukar kallas Ron´s metod (eller direktbelöning eller pairing), så vill man kan man fråga instruktören vilken metod de använder för att lära in doft då det finns flera metoder.”

Är du intresserad av att gå en kurs i Nose Work?
På Glada Jyckars hemsida hittar du mer info om våra aktuella kursstarter: www.gladajyckar.se

 

 

You Might Also Like