Tips & Trix

Känner du till rasen Borzoi?

För ett tag sedan så skrev jag ett inlägg om min kompis Yvette som arbetar som terapihundsförare. Hon får snart hem en ny familjemedlem av den häftiga rasen Borzoi! Tanken är att han i framtiden ska utbildas till terapihund. Jag fick tillfälle att ställa några frågor till uppfödaren Magnus som driver kenneln Belekhaan Borzoi.

1. Vad är en Borzoi och vad är deras ursprungliga användningsområde?
”Borzoi är en vinthund som är avlad för att jaga hjort, varg och småvilt med hjälp av sin syn och hastighet. Rasen är framavlad av adeln i Ryssland.”

2. Vad har de för mentalitet?
”Deras mentalitet är en kombination av blixtsnabb jägare, soffpotatis, diva och clown. Men också en stor filantrop som känner av sina människor.”

3. Vad är det bästa med Borzoien?
”Det bästa med Borzoien är att den har alla bra egenskaper man vill ha hos en hund men samtidigt ryms i ett sagoväsens skepnad. De är förhållandevis sunda och lättunderhållna.”

4. Vad ska man tänka på om man är intresserad av rasen?
”Man bör som spekulant på rasen ha i åtanke att det är smarta hundar som gärna tar eget initiativ. De är dessutom täckta av en ljuvlig päls som man får ta med i beräkningarna att den kommer fällas minst 2 ggr om året. Man bör även kunna ge sin Borzoi möjlighet att springa och socialisera dagligen .”

5. När en valpköpare har ambitionen att utbilda sin hund till terapihund, vilka egenskaper tittar du då efter när du väljer valp?
”Då detta är första gången en av mina valpar eventuellt ska bli terapihund så kan jag inte uttala mig annat än att jag studerar dem, söker en valp i mellanregistret av energi och intelligensområdet. En valp som visar hög empatisk och sympatisk förmåga, som visar intresse för interaktion.”

Några bilder på lilla Miisha, han syskon och föräldrar.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like