Tips & Trix

Skolhunden Frasse

Vet du vad en skolhund är? En skolhund arbetar inom skolan, där de har en pedagogisk funktion. Tillsammans med sin förare hjälper och stöttar de barn i deras skolarbete. Jag fick tillfälle att ställa några frågor till Nina Andersson som är skolhundsförare på Elmstaskolan, som ligger på Väddö i Roslagen. Hon arbetar tillsammans med sin fina Mops Frasse! Så här svarade hon:

Vad är en skolhund?
En skolhund bekräftar elever och stöttar och hjälper dem att hitta koncentration, bygga självförtroende och skapa motivation i skolarbetet.

Hur kom du på idén att utbilda Frasse till skolhund?
Jag har tidigare utbildat en terapihund för arbete i psykiatrin. Han blev sjuk tyvärr och då fortsatte jag med Frasse och utbildade honom, med inriktning på skola eftersom han älskar barn.

Hur ser en arbetsdag ut?
Vi träffar elever som kommer för att tanka god energi så att de orkar komma och vara i skolan. Vi träffar elever som behöver lästräning, elever som behöver lugn och ro för att kunna räkna och skriva. Vi leker och spelar spel, bygger med klossar, ritar, myser, leker och umgås. Hos oss jobbar vi med relation och inte prestation.

Vad är det bästa med att arbeta som skolhundsförare?
Det bästa med vårt jobb är alla möten med barnen och att få se hur Frasse jobbar som isbrytare och når ända fram. Hur han bekräftar alla han möter och hur barnen lever upp och kan vara sig själva tillsammans med oss.

Tips till hundägare som funderar på att utbilda sin hund till skolhund?
Tips till hundförare är att försäkra sig om att hunden gillar barn och trivs i en ibland stökig miljö och inte minst att hundföraren vill arbeta med barn! Man är ju ett team!

You Might Also Like