Tips & Trix

Rallylydnad

Känner du till den roliga sporten Rallylydnad? Jag har intervjuat Mikaela och Kicki på Glada Jyckar! De tränar, tävlar med sina hundar och håller även kurser i Rallylydnad.

1. Vad är Rallylydnad?
”Det är en hundsport där man går en bana med sin hund. Hunden ska sitta, ligga och liknande vid olika skyltar…. och gå fint vid din sida däremellan. Som lydnad men roligare, eftersom det bygger på samarbete och man får uppmuntra och berömma med rösten också på tävling.”

2. Kan alla hundar träna Rallylydnad?
”Ja, det är något alla hundar kan uppskatta. Svårmotiverade hundar och hundar som inte har så stor arbetsmotor brukar tycka att rallylydnad är kul eftersom det bygger på samarbete och glädje. Här är det tillåtet att heja på sin hund hela vägen!”

3. Vad är det bästa med sporten?
”Det bästa är att vem som helst kan börja träna rally utan att egentligen ha så mycket förkunskaper. Man har koppel på hela tiden på nybörjarnivå och det gör att man kan vara med även om man inte känner sig trygg med att släppa sin hund lös.”

4. Vad är bra att tänka på om man vill börja träna Rallylydnad?
”Tänk på att det ska vara kul för både dig och hunden! Träna med jättegott godis eller jätterolig leksak och korta pass i början. Anmäl dig till en kurs eller börja smygträna hemma … beroende på vad som passar dig.”

5. Kan man tävla inom Rallylydnad?
”Det kan man! Så snart man lärt sig skyltarna i nybörjarklassen så är det bara att ge sig ut på tävlingsbanorna. Det brukar vara väldigt bra stämning på tävlingarna och folk brukar vara väldigt hjälpsamma.”

 

 

 

 

You Might Also Like