Tankar & Reflektioner

Min och Eddies historia

När jag köpte Eddie var min tidigare erfarenhet av hundar mina kusiners glada och väldigt okomplicerade Labrador Ella. Jag hade ingen erfarenhet av urhundar eller spetsar. Eddie var redan från start en valp som visade stor integritet och tyckte inte om att hälsa på nya personer. Han tydde sig snabbt till mig och sökte mycket stöd. Jag tyckte att det var ganska jobbigt i många situationer när han inte ville gå fram och hälsa. Jag hade inte alls räknat med att han skulle reagera så, alla hundar jag hade träffat hittills hade glatt gått fram och hälsat. En del personer som vi mötte tyckte att det var märkligt att han inte ville fram och säga hej, vilket ledde till att jag ofta fick förklara och ”ursäkta” honom. Vilket nu så här i efterhand med ökad kunskap var respektlöst mot honom, jag hade egentligen ingen anledning alls att förklara. Det är ju helt upp till honom om han vill ta kontakt.

När han blev äldre så utvecklades det till en rädsla, speciellt om det kom hem okända personer till oss och han inte hade möjlighet att gå undan. Det ledde till många jobbiga situationer, han skällde på folk, var väldigt stressad, kunde nafsa, markera och gick ständigt ”på tå”. Jag visste inte hur jag skulle hantera de här situationerna. Fick en hel del tips och råd från omgivningen. Många gånger i all välmening, men problemet var att många som gav tips och råd egentligen inte hade någon kunskap om hund alls, hur man hanterar rädslor eller ens förstod att Eddie var rädd. Jag hade svårt att förhålla mig till råden jag fick, nu i efterhand när jag har fått mycket mer kunskap så var de råden tyvärr mest ”gamla sanningar”.

Till sist så fattade vi beslutet att ta hjälp av ett proffs! Vi kontaktade en väldigt duktig hundpsykolog. Det var jättejobbigt och känslosamt, men samtidigt så skönt att få riktig hjälp. Det var det absolut bästa jag har gjort. Hon fångade upp mig, gav mig ett bättre självförtroende och framförallt bekräftade att Eddie inte alls var någon galning som inte hade någon framtid. Hon öppnade upp en helt ny värld, gav mig kunskap, lärde mig vikten av att acceptera och förstå vilken typ av hund man har. Många problem går att förändra och lära sig att hantera, det viktiga är att våga ta hjälp av en utbildad person som man känner förtroende för <3

You Might Also Like