Tips & Trix

När man får hem sin valp

Jag har tidigare skrivit om min kompis Yvette som har fått hem en liten Borzoi som heter Miisha. Målet är att han precis som Yvettes äldre hund Molly ska utbildas till terapihund! När man hämtat sin valp finns det flera saker som är bra att tänka på den första tiden, jag ställde några frågor till Yvette hur hon har gjort.

1. Vad tycker du att man bör tänka på kring själva hemmiljön?
”Överlag ska man tänka på att säkra huset som om man har en tvååring hemma som känner och klämmer och smakar på allt…

1. Elsladdar – säkra så det inte finns elsladdar tillgängliga, ta bort en del bordslampor tillfälligt, flytta en möbel framför eller sätt kompostgaller framför t.ex. skrivbordet om det är svårt att trolla bort alla sladdar.

2. Flytta på saker som kan trilla över hunden och skrämma den.

3. Grindar/kompostgaller  – som avdelar ytor/rum så att dels valpen är i valpsäkra rum, speciellt de stunder man inte kan ha full koll och vid trappen för vår del. Eftersom vi har flera hundar behövde vi kunna se till att alla får det dem behöver – den äldre hunden behöver t.ex. kunna få lugn och ro från valpen.

4. Ta bort mattor i början innan valpen är rumsren.

5. Tänk på vad man har framme t.ex. på soffbordet om valpen når dit.

2. Hur hanterade du första mötet mellan Miisha och dina två andra hundar?
”När vi kom hem bad jag min son komma ut med de andra hundarna – vi gick en liten promenad på några minuter och sen gick vi in. Neutral mark för introduktionen brukar vara att föredra.”

3. Hur gjorde du första natten, var sov han?
”Då vår säng är för hög för en valp (om han skulle trilla ner) och sovrummet för litet för alla hundar innan de accepterat varandra har jag valt att sova på soffan med grind som separerar oss från de andra. Miisha varvar att sova i soffan med mig och en hundsäng på golvet bredvid. Gnäller han till på natten kan jag lätt sätta ned handen så sommar han om, alternativt kommer han upp till mig med lite hjälp.”

4. Hur såg era första dagar ut?
”Första dagarna gick ut på att ” bara vara” och få Miisha introducerad till trädgården. Inget annat.”

5. Hur har det gått hittills, vad har varit svårt och vad har gått bra?
”Den äldre tiken Molly har hela tiden varit okej med valpen men sagt åt honom någon gång att hålla sig lugn runt henne – så som tikar bör och brukar göra. Den yngre pojken Hamish, okastrerad 3 år, har svårare att hantera situationen. Utomhus är de kompisar och kan leka men inomhus finns fortfarande en spändhet och han har haft svårare att acceptera den nya familjemedlemmen i huset. Det betyder att vi fortfarande har ständig uppsikt och berömmer all bra interaktion mellan dem. Både att valpen får beröm när han lyssnar på Hamish signaler om önskat avstånd och att Hamish fina beteenden uppmuntras. Det är viktigt att påpeka att en ny familjemedlem betyder att man får en helt ny dynamik i familjen och att vara medveten om att hundar kan behöva tid att vänja sig vid varandra.”

You Might Also Like