Mina sponsrade inlägg

Farligt för hundar i juletid

Så här i juletid är det inte ovanligt att hundägare behöver söka veterinärvård då deras hund ätit något olämpligt. Det är viktigt att känna till vad som är farligt för hundar och hålla extra uppsikt under julfirandet. Här är en jättebra lista som Agria har tagit fram.

 • Choklad Teobrominet i chokladen kan vara skadligt för hunden om den äter för mycket. En hund på 10 kg kan äta upp till 40 g mörk choklad eller ca 100 g ljus choklad utan att det medför allvarliga konsekvenser.
 • Fet och salt mat – som julskinka, lax, sill och Janssons frestelse ska du undvika. Fet mat kan ge en orolig mage med diarré och salt mat i hög dos kan vara skadligt. En jäsande deg innehåller alkohol, vilket ger berusning och leverpåverkan. Om ett djur äter ojäst deg kan alkohol och gas utvecklas i magsäcken. Följderna kan bli magknip och lätt berusning.
 • Nötter och russin/vindruvor – glöggtillbehören må se oskyldiga ut, men russin innehåller ämnen som kan förgifta hunden och nötter kan fastna i tarmen med stora problem som följd.
 • Julpynt – paketsnören och glitter är roligt för hunden att leka med, men plocka undan det när ni lekt klart. Annars finns det risk att snörena hamnar i hundmagen och orsakar livsfara.
 • Levande ljus – är spännande för en nyfiken hund, förutom brandrisken med omkullvälta ljus kan hunden bränna sig.
 • Etylenglykol – när graderna faller ute fyller vi glatt i glykol i våra bilar. Men se till att inte spilla! De söta dropparna är smaskens för en hund, men livsfarliga även i små mängder.

 Symtom på förgiftning

 • Magproblem, kräkningar och diarré
 • Ont i buken
 • Krampanfall
 • Problem med andningen
 • Hjärtklappning
 • Bleka slemhinnor
 • Skakningar
 • Dreglar
 • Ostadig/vinglar
 • Dricker mycket vatten

Om hunden får i sig något farligt är det viktigt att söka veterinärvård direkt, så att behandling sätts in så snabbt som möjlig! Om man tänker lite extra på de faror som finns kring jul har man möjlighet att förebygga och förhindra att hunden äter något som den riskerar att blir förgiftad av.

GOD JUL <3

 

 

 

You Might Also Like