Tankar & Reflektioner

Källkritisk

Vi lever i ett samhälle där vi hela tiden nås av information, inte minst inom hundvärlden! Hundexperter pratar på TV, radio, syns i tidningar, det finns en mängd olika forum på nätet där personer diskuterar och ger varandra råd mm. Jag träffar många hundägare som upplever att det ibland kan vara svårt att förhålla sig till alla tips och råd. Genom att vara källkritisk och ta reda på vad informationen kommer ifrån, vad personen som ger råden har för utbildning och erfarenhet kan det bli lite enklare att avgöra vilka tips man vill ta till sig. Tyvärr är inte titlarna inom hundvärlden skyddade, vilket innebär att vem som helst kan kalla sig hundinstruktör utan att ha en utbildning. Det tycker jag är väldigt tråkigt och framförallt så kan det leda till tvivelaktiga råd som kan förvärra en situation både för hund och hundägare.

Det är tyvärr inte ovanligt att vissa råd är sk. ”quick fixes” där man ser snabba resultat. Trots att vi idag vet mycket mer än vi gjorde tidigare genom forskningen baseras många ”quick fix” på att få bort oönskade beteenden med hjälp av att tillföra någon form av obehag ex. Ryck i koppel eller skrämsel genom att kasta saker intill hunden. Det finns flera faror med den typen av träning, nedan har jag listat några.

1. Kortvariga resultat
Om man vill förändra ett beteende som hunden har haft ett tag är det precis som med så mycket annat – det tar tid. Jag tror helt enkelt inte på konceptet ”quick fix”. Det är lite som att banta, man ser snabba resultat men det brukar inte hålla särskilt länge…

– Genom att istället börja träna sin hund på en nivå där den är mottaglig och kan hålla fokus, se till att den lyckas och ta lagom stora steg har man goda möjligheter till resultat som varar. Se till att hunden klarar av och är bekväm med situationen den försätts i så att den har rätt förutsättningar att göra det du ber den om.

2. Skadar relationen & skapar fel association
Det finns en stor risk att man skadar relationen till sin hund då man använder metoder som baseras på obehag. Speciellt om obehaget kommer från hundägaren. Det är riskfyllt att använda obehag eftersom det är oklart om hunden kommer att förstå varför den plötsligt blev utsatt för det? Har man otur så kopplar hunden ihop det med något helt annat än det som var tänkt. Vilket är otroligt olyckligt och ett osympatiskt sätt att träna hund på tycker jag.

– Genom att vända på kakan och fokusera på det man faktiskt vill att hunden ska göra dvs. Om man fångar upp och belönar sin hund när det gör det man vill se mer av och erbjuder en belöning som hunden värderar högt ökar chansen att hunden upprepar beteendet! Det blir väldigt härligt att träna och umgås med sin hund då.

3. Faran i att inte ta reda på orsaken
Det är inte helt ovanligt att problembeteenden beror på att hunden lider av smärta eller sjukdom. Det är väldigt olyckligt att försöka få bort ett beteende med hjälp av obehag som egentligen beror på att hunden har ont. Det är därför så viktigt att våga ta hjälp och framförallt rätt hjälp om man har problem med sin hund.

– Tips på vägen
Titta efter H-märket! Sveriges Hundföretagare är en organisation där olika aktörer inom hundvärlden samlas. För att bli medlem krävs att man har en godkänd utbildning. H-märket är en kvalitetsstämpel som visar att den du anlitar har rätt kompetens och erfarenhet.

Här kan du läsa mer: sverigeshundforetagare.se

 

 

 

 

 

You Might Also Like