Tips & Trix

Klippa klorna

Många hundägare tycker att det är svårt att klippa klorna på sin hund. En del undviker att göra det själva och väljer att lämna in hunden till en hundfrisör eller veterinär. Det finns många fördelar med att kunna göra det själv. Det är inte helt omöjligt att man hamnar i situationen då det inte finns möjlighet att lämna in sin hund, dessutom så kostar det en slant varje gång. För att hunden ska känna sig trygg med att få sina klor klippta är det viktigt att man tränar det. Ett tips är att börja med några klor åt gången och se till att klippa ofta. Det finns vissa saker som är bra att tänka på innan man börjar.

  1. Ladda upp med gott hundgodis, som du har nära tillhands.
  2. Se till att du har en bra klotång! Man kan även använda en klofil/slip, ett bra alternativ om man har en hund som tycker att det är väldigt obehagligt att få klorna klippta. Finns bland annat att köpa här: www.haromi.se
  3. Känn in om det är bäst för hunden att stå eller ligga ner när du klipper. En del hundar tycker om att stå upp medan andra blir mer avslappnade när de får ligga i famnen.
  4. Bra ljus! Genom att ha bra belysning exempelvis en skrivbordslampa som går att rikta eller en pannlampa blir det mycket enklare att se och undvika att klippa för långt.
  5. Det finns en bra produkt som heter ”Blodstopp”, det är ett pulver som stoppar blödning vid kloklippning om man råkat klippa i pulpan. Bra att ha till hands. Du hittar det bland annat här: www.arkenzoo.se
  6. När du väl börjar klippa, klipp endast en liten bit av klon om du är osäker på hur mycket du kan ta utan att klippa i pulpan. När du har klippt en klo belöna hunden med en godisbit. Börja försiktigt och klipp bara en eller två klor vid ett tillfälle, ta nästa klo dagen därpå. För att få ett bra resultat med träningen är det viktigt att klippa regelbundet. Arbetar man utifrån det så har man goda möjligheter att lära sig att klippa klorna själv och dessutom få en hund som är avslappnad.

 

 

You Might Also Like