Tips & Trix

Föreläsning med Anders Hallgren

I går var jag på föreläsning med Anders Hallgren. Det var intressant och roligt att höra honom prata! Han är ett välkänt namn i hundvärlden, har varit verksam i ca 40 år och skrivit en mängd olika böcker. Fick med mig en bok hem ”Den gamla hunden” kändes passande så här inför Eddies 9-års dag.

Föreläsningens tema var ”social stress”, ett viktigt ämne som ligger i tiden! Social stress är en lågintensiv stress som byggs upp över tid. Det är inte ovanligt att hundar drabbas av den typen av stress, det är individuellt vad som ligger till grund det kan vara allt ifrån understimulans, överstimulans, hård/straffbaserad träning, för mycket ensamtid, smärta/sjukdom eller att hunden lever i en för stor grupp. Tecken att hålla uppsikt över är om hunden blir passiv, hyperaktiv, har en låg nyfikenhet, reagerar kraftigt på ljud, är aggressiv eller rädd.

Vad kan man göra för att förebygga social stress? Här kommer några tips!

  • Lek – genom att leka med sin hund bygger man relation och stärker banden.
  • Lär dig mer om hundspråk – uppmuntra när hunden kommunicerar med små signaler med syfte att dämpa aggression (aggressionsdämpande/ lugnande signaler).
  • Närhet och kroppskontakt – var nära! Kela, gosa och massera din hund.
  • Mental stimulans – försök att hitta en bra balans mellan motion och mental stimulans. Ge hunden utmaningar och låt den arbeta mentalt. Aktivering kan delas in i kategorierna: nosarbete, balansträning, inlärning och problemlösning.

Om du misstänker att din hund är stressad är mitt råd att ta kontakt med en hundpsykolog. På Sveriges Hundföretagares hemsida kan du söka på hundpsykologer runt om i landet: www.sverigeshundforetagare.se

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like