Tankar & Reflektioner

Välja uppfödare

När man har bestämt sig för vilken hundras det blir och att köpa valp är nästa steg att ta kontakt med en uppfödare. Det finns vissa saker som är bra att tänka på för att vara säker på att det är en seriös uppfödare. Ett tips är att notera om uppfödaren ställer frågor, en uppfödare som är mån om att valparna hamnar hos rätt hem ställer många frågor! Är det dessutom en hundras som kräver mycket kunskap tycker jag att det är det extra viktigt att uppfödaren säkerställer att valpköparen har förståelse för hundrasens specifika egenskaper, mentalitet och vad som krävs för att hundens behov ska tillgodoses. Vill man träna, tävla eller är det i första hand en sällskapshund man är ute efter?

Ett annat tips är att fråga uppfödaren vad målet med uppfödningen är. Om man är intresserad av en hundras som används för ett specifikt syfte exempelvis jakt, är det förhoppningsvis de jaktliga egenskaperna som är mest prioriterade. Om man inte vill eller har möjlighet att jaga med sin hund så är det klokt att fundera på om det är rätt hundras eller om man kan tillgodose behoven på annat sätt?

Klokt att även undersöka hälsostatusen längre bak i linjerna, finns det några genetiska sjukdomar? Genom information ökar chanserna att hundköpet blir så lyckat som möjligt! Jag tycker även att det är viktigt att uppfödaren har ett intresse av att hålla kontakten med sina valpköpare, ett stort plus är om uppfödaren anordnar träffar regelbundet och att det finns en grupp i sociala medier där valpköparna kan följa varandra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like