Tips & Trix

Antijakt – träna hunden att inte jaga på egen hand

Många hundägare vill kunna ha sin hund lös i skog och mark, då är det viktigt att man har en bra grund och att hunden lyssnar på signaler. Har man dessutom en hund som tycker om att jaga behöver man träna hunden i antijakt för att kunna ha den lös på platser där det finns vilda djur. Det bästa är att arbeta förebyggande och förhindra att hunden drar efter vilt på egen hand. För att man ska kunna styra sin hund om det dyker upp ett vilt djur är det viktigt att man har tränat mycket grundträning i olika situationer, miljöer, störningar och att man tagit lagom stora steg! Nyttigt att tänka på är att det ska vara värt för hunden att välja bort att sticka efter vilt och lyssna på dina signaler, då behöver man arbeta med belöningar som hunden älskar.

När man har en hund med stor jaktlust är det även viktigt att hunden får utlopp för det på annat sätt, det kan vara svårt att endast försöka hålla tillbaka och begränsa jakten. För att hitta den jaktkompensation som passar hunden bäst är det klokt att fundera på hur hunden jagar. Går den på doftspår, luftvittring, synintryck, rörelse eller ljud? Exempel på en jaktkompensation är att lägga viltspår regelbundet.

Ett tips om du vill ha hjälp med antijaktträning är att gå en kurs eller ta privatlektioner! Då kan du få hjälp att lägga upp en träningsplan.

You Might Also Like