Mina sponsrade inlägg

Giftigt

Inlägg i samarbete med Agria Djurförsäkring. Inför varje högtid tycker jag att det är bra att få en påminnelse om vad som är farligt för våra hundar att äta! Snart är det påsk och många kommer säkert att ha mycket mat och godis hemma. Det är tyvärr inte ovanligt att hundägare behöver söka veterinärvård kring högtider då deras hund ätit något farligt. Här är en lista över saker som är bra att hålla uppsikt över.

 • Choklad – Under påsk är det många om har choklad och godis hemma. Teobrominet i chokladen kan vara skadligt för hunden om den äter för mycket! En hund på 10 kg kan äta upp till 40 g mörk choklad eller ca 100 g ljus choklad utan att det medför allvarliga konsekvenser.
 • Fet och salt mat – Exempelvis rök lax och sill. Fet mat kan ge en orolig mage med diarré och salt mat i hög dos kan vara skadligt.
 • Deg – En jäsande deg innehåller alkohol, vilket ger berusning och leverpåverkan. Om ett djur äter ojäst deg kan alkohol och gas utvecklas i magsäcken. Följderna kan bli magknip och lätt berusning.
 • Påskpynt – Fjädrar och annat pynt kan vara roligt för hunden att leka med, men det finns risk att det hamnar i hundmagen och orsakar livsfara!

 Symtom på förgiftning

 • Magproblem, kräkningar och diarré
 • Ont i buken
 • Krampanfall
 • Problem med andningen
 • Hjärtklappning
 • Bleka slemhinnor
 • Skakningar
 • Dreglar
 • Ostadig/vinglar
 • Dricker mycket vatten

Om hunden får i sig något farligt är det viktigt att söka veterinärvård direkt! Om man tänker lite extra på de faror som finns kring våra högtider har man möjlighet att förebygga och förhindra att hunden äter något farligt.

GLAD PÅSK!

You Might Also Like