Tips & Trix

Akta er för huggormar

Trots den sega vintern så börjar huggormarna vakna upp efter vintervilan! Det är viktigt att tänka på när man är ute och promenerar. De trivs i solsken, ligger ofta och solar på stenar och klippor. Det är tyvärr ganska vanligt med huggormsbett på hund. Hur allvarlig det blir beror bland annat på mängden gift som hunden får i sig. Det kan vara väldigt svårt att avgöra precis när hunden har blivit biten. Vanligast är att hunden blir biten kring nosen, tassarna eller i ett ben. Hunden blir trött och vill helst lägga sig ner. Området där hunden blivit biten svullnar upp, hur mycket det svullnar beror på mängden gift. Man kan ibland även se små märken efter ormbettet, ett annat vanligt symtom att hålla uppsikt över är kräkningar och diarré.

Hur ska man agera om hunden blir huggormsbiten?

  • Åk till veterinären så fort som möjligt!
  • Håll hunden så stilla det går, det gör att giftet sprider sig långsammare i kroppen.
  • Om du kan bära din hund –  gör det.

You Might Also Like