Tips & Trix

Semester med hund utomlands

I tidigare inlägg skrev jag om semester med hund i Sverige. Idag går det även bra att ha med sig sin hund på utlandssemestern, men då är det lite mer att tänka på innan man ger sig iväg! Här kommer en lista.

  • Innan resan – se till att din hund är id-märkt med microchip, vaccinerad mot rabies och har ett EU-pass för sällskapsdjur. Det ordnas hos veterinär! (Dubbelkolla att alla uppgifter i passet stämmer).
  • Regler – kontrollera noga vilka regler som gäller i de länder ni kommer att besöka, det kan nämligen variera från land till land. Hunden kan exempelvis behöva avmaskas innan ni får komma in i vissa länder. Ett tips är att ta kontakt med ambassaden för det landet ni planerar att åka till. Kontrollera även vilka införselregler som gäller för Sverige, så att din hund får komma tillbaka in i landet efter semestern! Det kan du läsa mer om här www.jordbruksverket.se
  • Sjukdomar – viktigt att känna till att det finns sjukdomar och parasiter utomlands som vi är förskonade från i Sverige som din hund kan smittas av under resan. Bra att ta reda på vilka sjukdomar som finns i de länder ni planerar att besöka och hur ni undviker smitta. Läs mer här www.sva.se
  • Om hunden springer bort – om hunden försvinner på resan är det väldigt bra att vara anmäld till SKK:s ägarregister DjurID www.djurid.se det är nämligen kopplat till ett Europeiskt register som heter Europetnet www.europetnet.com det gör det enklare att hitta dig. Kontrollera att kontaktuppgifterna stämmer innan resan.

(Källa: Svenska Kennelklubben 2018)

 

 

You Might Also Like