Tankar & Reflektioner

Valpar & socialisering

För att hunden ska bli trygg i samspelet och närvaron av andra hundar är det bra att tänka på vissa saker, här har jag listat några!

  • Kvalitet före kvantitet – välj med omsorg vilka hundar du låter valpen hälsa på. Sträva alltid efter att skapa positiva möten med andra hundar, där din valp känner sig trygg och går ifrån mötet med en ”bra magkänsla”. De flesta hundar får ut mest av att ha hundkompisar, bygga relationer och träffas regelbundet.
  • Hälsa i koppel? – många hundägare låter sina hundar hälsa på okända hundar i koppel. Det finns vissa risker med det. Har man en hund som är väldigt glad i att ”mingla” kan man skapa en hög förväntan hos sin hund på att få gå fram och hälsa på hundar man möter på promenaden, vilket man inte alltid kan göra. Har man istället en hund som är lite försiktig och inte lika förtjust i att hälsa kan man skapa en negativ förväntan hos hunden när det kommer fram okända hundar. Det kan leda till att hunden blir stressad och frustrerad på promenaderna. Ofta bli det svårare för hunden att skapa kontakt med hundägaren eftersom de istället har uppsikt över allt som händer i omgivningen. Mitt tips är att från start fundera på hur man ska förhålla sig till hundmöten i koppel.
  • Hundspråk – det finns många fördelar att lära sig mer om hundspråk och hundars signaler. Då har man bättre möjlighet att gå in och hjälpa till om valpen visar att den bli obekväm, det stärker relationen och gör att ni får en bättre kommunikation. Hjälp din valp om den ryggar tillbaka i ett möte med en ny människa eller hund, en del valpar behöver lite tid på sig för att läsa av och känna in. Ge valpen den tiden och om den vill gå ur situationen låt den göra det! Låt valpen ”tanka” lite trygghet, då brukar de sedan vilja fram och hälsa igen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like