Tips & Trix

Valpar & ensamträning

För många hundägare är det viktigt att hunden kan vara ensam hemma en stund när den är vuxen för att man ska få ihop vardagen. Det viktigt att lägga upp träningen på rätt sätt och framförallt ta lagom stora steg för att hunden ska bli bekväm med att vara ensam hemma. Mitt råd är att börja träna tidigt, skjut inte upp det allt för länge. När valpen är trygg i sitt nya hem kan man börja träna. För många valpar är det ett för stort steg att börja med att vara helt själv hemma, mitt tips är att börja träna när man fortfarande är kvar hemma. Vänj valpen att vara bekväm när den är en bit ifrån dig med en grind eller ett kompostgaller emellan. När det går bra kan man gå vidare och träna valpen på att vara avslappnad i ett annat rum. Därefter kan man ta steget att gå hemifrån. Tala alltid om när du går! Använd samma ord eller fras, det skapar rutin och trygghet.

Det är viktigt att se till att valpen har rätt förutsättningar att träna, se till att den är rastad och trött. Ge den något att pyssla med exempelvis en Kong fylld med något gott eller en tuggpinne och gör det mysigt genom att ställa in valpens korg eller lägg ut en filt. För att få ett bra resultat gäller det att träna ofta. Korta stunder i början, endast några få minuter eller till och med sekunder som man sedan bygger vidare på. Om man tränar ofta och tar lagom stora steg har man goda möjligheter att lyckas med ensamträningen.

You Might Also Like