Tips & Trix

Flyga med hund

Idag kan man flyga med sin hund, något som har blivit vanligare och vanligare. Innan resan är det bra planera ordentligt! Jag har inte några erfarenheter av att flyga med Eddie, då han troligtvis behöver åka i lastutrymmet är det något jag inte kommer att utsätta honom för. Däremot så har jag flugit med en annan hund, min kusins lilla hund Zacke som ofta var med oss när Eddie var yngre. Han och jag åkte till Gotland med flyg, en kort resa som gick väldigt bra. Här kommer en lista på vad som är bra att tänka på inför en flygresa.

  • Kommer min hund klara av att flyga? – har man en hund som lätt går upp i stress i ovana miljöer eller är ljudkänslig rekommenderar jag att man verkligen tänker igenom om det är ett bra alternativa att utsätta hunden för en flygresa, speciellt om hunden behöver sitta i lastutrymmet. Det kan bli en traumatisk upplevelse för hunden!
  • Regler – se till att din hund är id-märkt med microchip, rätt vaccinerad och har ett EU-pass för sällskapsdjur. Det hjälper en veterinär till att ordna. Det är även viktigt att vara ute i god tid och kontrollera vad som gäller i det land du reser till, ett tips är att ta kontakt med ambassaden för att få rätt information. Ta reda på regler kring inresa, men även vilka regler som gäller på tillbakavägen när hunden ska in i Sverige igen. Du kan läsa mer här: www.jordbruksverket.se
  • Flygbolagens regler – varje bolag har sina egna regler, de flesta tillåter hund i kabinen men det beror ofta på hundens vikt. Det brukar finnas en gräns, väger hunden över viktgränsen får den inte åka i kabinen utan får sitta i lastutrymmet. Vanligtvis finns även regler kring hur många hundar som får vara med på varje flygning och hunden måste resa i väska. Kostnaden för att ha med sig sin hund varierar, det brukar inte vara så stora prisskillnader beroende på om hunden sitter i kabinen eller lastutrymmet. Ett tips är att ta kontakt med flera bolag, gör en jämförelse och fatta beslut utifrån det.
  • Träna hunden innan resan – det är bra att förbereda sin hund så mycket som möjligt innan flygresan. Om din hund är ovan att vara i väska är ett tips att träna hunden. Ha som målsättning att skapa en trygg plats, låt hunden äta ett tuggben eller godis i väskan för att skapa en positiv association.

(Källa: Agria Djurförsäkring)

 

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like