Tips & Trix

valpar & passivitetsträning

De flesta valpar har inga problem med ”på knappen” men däremot så kan det vara svårare att komma ner i varv. På mina valpkurser brukar jag fråga deltagarna om deras valpar brukar få ”valpfnatt”, vilket de flesta känner igen! Ofta på kvällstid och om valpen har fått många nya intryck under dagen. Mitt råd är jobba på att hitta verktyg för att hjälpa och lära valpen att komma till ro. Det är individuellt vad som fungerar, men här kommer några tips.

  • Förebygg – träna på att läsa din valp, då blir det enklare för dig att hjälpa valpen att komma till ro. Om det finns specifika situationer då valpen tenderar att gå upp i varv förebygg dem genom att ge valpen något att fokusera på.
  • Tuggleksaker & tuggben – ett bra sätt att hjälpa valpen att bli lugn är att ge den ett tuggben eller en tuggleksak. Jag gillar tuggleksaken Kong som går att fylla med exempelvis blötfoder. Det tar en stund för dem att äta upp det som finns inuti och det är en aktivitet som inte tar upp valpen i energi.
  • Leta godis  valpar blir lugna och trötta när de får använda sin nos. Gör en liten sökövning genom att sprida ut ett gäng godisbitar eller torrfoderkulor på golvet som valpen får leta efter.
  • Lugna strykningar – genom att klappa valpen med lugna, långsamma strykningar kan man hjälpa den att varva ner. Sträva efter att skapa en mysig och trygg känsla, börja träna lugna strykningar hemma i en störningsfri miljö när valpen redan är lugn! Då har man bättre möjligheter att få det att fungera i lägen då valpen är uppe i varv. Det är viktigt att inte hålla fast valpen eller tvinga, syftet är att det ska vara mysigt och härligt.

 

You Might Also Like