Tips & Trix

Favoritövning – ”Borttappad” leksak

En av min och Eddies favoritövning är leta efter en ”borttappad” leksak! Det är enkelt att göra, hunden får mental stimulans och det är ett trevligt inslag på promenaden. Eddie blir väldigt nöjd och stolt när han hittar leksaken. Ett tips är att börja med en leksak som hunden tycker mycket om, när hunden har förstått konceptet kan man testa ett annat föremål. Jag började så här:

  1. Ha hunden i koppel och gör dig beredd med en rolig leksak.
  2. Gå framåt tillsammans, försök att få hunden lite framför dig. Tappa leksaken på marken så att hunden ser den. Gå sedan ett par steg framåt, här kan du behöva locka med dig hunden så att den inte hoppar bakåt och hinner ta leksaken.
  3. Stanna upp och be hunden leta! Jag blir väldigt engagerad och spelar teater, säger till Eddie ”åh nej! Jag har tappat en grej, sök..”
  4. När hunden hittar den beröm och belöna massor!! Lek en stund tillsammans med leksaken och byt sedan bort den mot en godisbit när du vill avsluta leken. Upprepa det här steget ett par gånger.
  5. Nästa steg är att testa att ”tappa” leksaken när hunden inte ser. Ett tips är att använda en liten leksak som är smidig att ha med sig ut, det blir enklare att att tappa den utan att hunden ser.
  6. När hunden förstår övningen kan du göra det lite svårare. Det kan du göra genom att gå en längre sträcka innan du ber hunden att leta, gå i sicksack eller ”tappa” leksaken i lite svårare terräng.

Lycka till <3

You Might Also Like