Tips & Trix

Filtträning

Träningstips!

I Hundpodden med Kicki & Fanny har vi spelat in avsnitt på temat miljö- och passivitetsträning (du kan lyssna på avsnittet här: www.acast.com/hundpodden) där pratar vi bland annat om filtträning, som går ut på att lära sin hund att gå och lägga sig på en filt på signal. Tanken är att hunden i senare steg ska lära sig komma till ro och vila på filten. Jättebra övning som är användbar i många situationer! Börja träna hemma i en lugn och störningsfri miljö.

STEG 1

1. Led hunden med hjälp av en godisbit till filten.
2. Ge godisbiten när hunden är på filten.
3. Locka av hunden från filten.

Upprepa punkt 1 till 3 tills det går lätt att få hunden upp på filten och försök gärna locka den att lägga sig ner. I början räcker det med att hunden sätter ett par tassar på filten för att få sin belöning men så småningom väntar vi tills hunden lägger sig på filten innan den får godisbiten.

Filmklipp: www.facebook.com/hundpoddenkickiochfanny

STEG 2

1. Led hunden till filten med hjälp av en tom hand (dvs ingen godisbit i den handen som du visar med).
2. Belöna med en godisbit från andra handen när hunden lägger sig på filten (om den inte lägger sig på filten har du gått lite för fort fram och får träna vidare ett tag till på steg 1).
3. Locka av hunden från filten.

Upprepa punkt 1 till 3 tills det går lätt att få hunden upp på filten utan att locka med en godisbit, dvs genom att peka med en tom hand. Tänk på att inte tjata på hunden. Signalen ”lägg dig” kommer vi lägga på i ett senare steg. Än så länge försöker vi bara locka fram rätt beteende och belöna det. När det går jättelätt att få hunden att lägga sig på filten utan att locka med en godisbit så är ni redo att gå vidare till steg 3. Hur lång tid det tar varierar från hund till hund.

Filmklipp: www.facebook.com/hundpoddenkickiochfanny

STEG 3

1. Säg ”lägg dig” och led hunden till filten med hjälp av en tom hand (dvs ingen godisbit i den handen som du visar med).
2. Belöna med flera godisbitar medan hunden ligger på filten. Det är ingen fara om hunden hinner resa sig innan du levererat alla godisbitar du tänkt, eftersom du inte bett den stanna på filten.
3. Locka av hunden från filten.

Upprepa punkt 1 till 3 tills det går lätt att få hunden att ligga kvar på filten medan du levererar några godisbitar i lugn takt.

Filmklipp: www.facebook.com/hundpoddenkickiochfanny

STEG 4

1. Säg ”lägg dig” och led hunden till filten med hjälp av en tom hand (dvs ingen godisbit i den handen som du visar med). Belöna med en godisbit.
2. Säg ”stanna där” och belöna med flera godisbitar medan hunden ligger på filten. Leverera godisbitarna i så snabb takt att hunden inte hinner resa sig från filten mellan dem.
3. Säg ”varsågod” (eller annan frisignal) och locka av hunden från filten. Det är viktigt att du säger ”varsågod” medan hunden fortfarande ligger kvar på filten, eftersom vi ska lära den att ligga kvar på filten tills du sagt varsågod.

Upprepa punkt 1-3 tills du känner dig säker på att hunden ligger kvar tills du säger varsågod. Öka därefter tiden mellan godisbitarna så att hunden får ligga allt längre tid på filten. Om hunden hinner resa sig innan du säger varsågod så har du gått för fort fram och måste träna mer på föregående steg.

Lycka till <3

 

You Might Also Like