Tips & Trix

Kantarellsök

I senaste avsnittet av Hundpodden med Kicki & Fanny pratar vi om Kantarellsök! Vilket är ett härligt sätt att aktivera sin hund på, det är dessutom ett stort plus om man kommer hem med en korg fylld av kantareller <3

Vi finns vi i de flesta podd-appar eller via den här länken – www.acast.com/hundpodden/kantarellsokmedhund

Det finns flera olika sätt att komma igång och lära sin hund att leta kantareller, här kommer instruktioner till en variant. Innan du drar igång behöver du bestämma vad du ska använda för startsignal exempelvis ”kantarell”. Du behöver även ladda upp med ett gäng kantareller och se till att du har massor av supergott hundgodis i små bitar lättillgängligt!

1. Be hunden sitta och vänta (ta hjälp av en medhjälpare om du är osäker på om hunden klarar av att sitta kvar) placera en kantarell ungefär 1 meter framför hunden. Placera en godisbit precis intill, försök att skapa ett stort intresse kring kantarellen! Hunden ska vara jättenyfiken på att gå fram och kika.

2. Säg ”kantarell” och visa med en svepande handrörelse att hunden får gå fram. Låt hunden gå fram och äta upp godisbiten som ligger intill kantarellen. När hunden har ätit upp godisbiten, locka med dig den tillbaka med hjälp av en annan godisbit (för att förebygga att hunden apporterar eller äter upp kantarellen). Upprepa många gånger! Här är det mängdträning som krävs.

3. Samma som föregående steg, men börja variera avståndet till kantarellen! 1 meter, 3 meter, 5 meter osv. Upprepa många gånger.

4. Samma som steg 2, håll dig på 1 meters avstånd men börja gömma kantarellen. Lägg lite gräs eller mossa över så att hunden får börja leta lite mer. Upprepa många gånger.

5. Nu är det dags att plocka bort godisbiten intill kantarellen! Gör som i steg 2 men utan godisbit intill, gå snabbt fram och belöna hunden med jättegod godisbit från din hand istället. Upprepa många gånger.

6. När föregående steg fungerar bra är det dags att plocka bort människodoften från kantarellen, för att lära hunden att inte gå på vår doft. Använd handskar när du hanterar svampen om du hittar svamp ute som du kan träna med. Det är även bra att träna hunden i att inte gå på doftspår från oss, det kan du till exempel göra genom att kasta ut kantarellen och låta hunden leta. Förutom signalen är det bra att använda en sele, scarf eller plinga på hunden som endast används vid kantarellsök eller att ta med sig samma svampkorg ut varje gång! Det gör det extra tydligt för hunden att det är dags att leta kantareller.

Tips! Var noga med att ta lagom stora steg och ta många pauser mellan repetitionerna. Träna i korta pass och börja träna i en störningsfrimiljö, inomhus eller ute på lugn plats för att hunden ska lyckas!

Lycka till <3

You Might Also Like