Tips & Trix

Gå fint vid sidan

Här kommer ett träningstips – lär din hund att gå fint vid sidan!

Det är användbart i många olika situationer, när man får ett hundmöte på nära håll, när man promenerar i en miljö med mycket folk mm. Genom att lära hunden att gå fint vid sidan ger man den en uppgift och något att fokusera på. I Hundpodden med Kicki & Fanny har vi spelat in ett avsnitt där vi pratar om koppelgående, du kan lyssna på avsnittet här: www.acast.com/hundpodden där pratar vi bland annat om hur man kan lära sin hund att gå fint vid sidan. På vår Facebooksida finns även ett superbra filmklipp inklusive instruktioner där Kicki & Tage visar hur man gör! Du hittar det här: www.facebook.com/hundpoddenkickiochfanny

Instruktioner

Steg 1. Locka hunden till din sida med hjälp av en godisbit. Belöna direkt med godisbiten nära ditt ben och i den höjd du vill ha hundens huvud när den går fint. Rör dig framåt och mata på med godisbitar i varje steg. Upprepa detta steg tills det är lätt att få hunden att följa vid sidan.

Steg 2. Gör som i punkt 1, men ta undan godisbiten från hundens nos någon sekund mellan varje gång du belönar. Beröm massor under tiden så att du håller kvar hundens intresse. Upprepa tills det går lätt att få hunden att följa med även mellan godisbitarna.

Steg 3. Öka uppehållet mellan godisbitarna tills det är lätt att få hunden att följa med några meter vid sidan. Då är det dags att lägga på den signal du vill använda för att få hunden att gå vid sidan, exempelvis ”gå fint” (gärna i kombination med att du klappar dig på benet så blir det extra tydligt). Säg ”gå fint” i början av sträckan, fånga upp hunden med massor av beröm, belöna och avsluta med ”varsågod” eller någon annan frisignal (dvs en signal som talar om för hunden att den inte behöver gå vid sidan längre). Uppprepa många gånger.

Steg 4. Gör som i punkt 3, men öka efter hand sträckan som hunden får gå. Gör svängar etc och peppa hunden mycket. Starta alltid med ”gå fint” och avsluta alltid med ”varsågod”. Om hunden hinner avvika från din sida innan du sagt varsågod så har du gått för fort fram och måste göra det lite enklare igen.

Steg 5. Öka svårighetsgraden ytterligare genom att ställa en skål med hundgodis på golvet. Be hunden ”gå fint” och passera godisskålen. Säg ”varsågod” när hunden går fint vid sidan och har fokus på dig,och låt hunden ta godisbitarna ur skålen. Träna på långt avstånd från skålen i början och sedan allt närmare. Du kan även byta ut godisskålen mot en rolig leksak.

Steg 6. Fyll på godisskålen och träna hunden i att gå allt längre sträckor innan den får ta belöningen. Ha inget godis i handen i det här steget. Målbilden är att det ska vara signalen ”gå fint” som får hunden att gå vid din sida (inte godisbiten) men att hunden alltid får någon form av belöning när den ”jobbat klart”. Belöningen kan komma ur din ficka, ur en skål på marken, eller kanske vara en rolig pinne som du hittar ute på promenaden.

När alla dessa steg funkar bra inomhus så kan du börja träna ute. Börja då om från steg 1. När du gått igenom alla stegen även ute så är det bara din egen fantasi som sätter gränser för träningen! Variera och träna i alla möjliga olika situationer. Men lägg upp träningen så att hunden lyckas och får belöning i varje steg. Om hunden inte klarar av att gå fint ända fram till ”varsågod” så får du helt enkelt göra övningarna lite enklare ett tag och sedan prova med den svårare övningen vid ett senare tillfälle.

Lycka till <3

You Might Also Like