Tips & Trix

Inför nyår! Tips vid fyrverkeri & ljudrädsla

Nyårsafton närmar sig med stormsteg!

För en rädd hund är det en tid på året som är otroligt jobbig och innebär stort lidande. Tyvärr är det många hundar som ingår i den kategorin, det är väldigt vanligt med fyrverkerirädsla hos våra hundar. Jag har själv en fyrverkerirädd hund. Genom åren har jag med träning kunnat minska Eddies rädsla och även lärt mig hur jag kan hantera det på bästa sätt för att hjälpa honom. För det går faktiskt att göra en hel del! Det allra bästa är förstås att arbeta förebyggande, så att hunden inte utvecklar rädsla. Har du en ung hund eller en äldre hund som inte är rädd finns det massor du kan göra för att förhindra att den blir rädd på nyår.

Har du en hund som redan är rädd är det viktigt att tänka på att det tar tid att träna fyrverkerirädsla, det är också viktigt att tänka på att sätta upp en rimlig målbild utifrån hur rädd hunden är. Det finns olika faktorer som påverkar hundens rädsla, exempelvis det genetiska arvet och erfarenheter. Min upplevelse är att de hundar som har en tendens att utveckla ljudrädsla är svårare att nå hela vägen fram med i träningen, jämfört med de hundar som inte har samma benägenhet att utveckla ljudrädsla genetiskt men som har varit med om en skrämmande upplevelse kring nyår. Men det är som med så mycket annat otroligt individuellt.

Årets nyår inträffar redan om ett par veckor, det är för kort tid för att kunna få till en effektiv träning om man har en rädd hund. Däremot kan man hjälpa sin hund och försöka göra det så bra som möjligt under nyår. Här kommer några tips.

  • ÅK BORT – undvik fyrverkerier i så stor utsträckning som det bara går! Har du möjlighet att åka bort från storstan och tätbebyggt område, gör gärna det. Det är svårt att hitta ställen där det är helt fritt från fyrverkerier, men om det smäller lite mindre kan det underlätta för en rädd hund.
  • PROMENERA din hund tidigt på dagen på nyårsafton. Om du har bli eller möjlighet att ta dig till platser där risken för att det smälls är liten, gör det. Jag brukar ta mig långt ut i skogen! Se till att din hund är ordentligt aktiverad och motionerad innan nyårsfirandet drar igång, då har hunden lite bättre förutsättningar att kunna hantera sin rädsla. Var väldigt noga med var du släpper din hund lös när du är ute och går! Jag chansar inte, det är sele och långlina som gäller. Säkerställ att sele och halsband sitter ordentligt så att hunden inte kan ta sig ur om den skulle blir skrämd.
  • MASKERA LJUDEN – dra för gardiner, persienner och minska intrycken så mycket det går. Förbered en plats där hunden kan vara, gärna i ett rum utan fönster badrum, tvättstuga mm. Försök att isolera mot ljud med hjälp av textilier, filtar och kuddar. Sätt på musik eller tv, dra upp volymen så att musiken hjälper till att maskera de västa smällarna. Vänj hunden vid att vara i rummet innan nyårsafton, det är viktigt att den känner sig trygg där. Ge den något gott att äta och var där tillsammans med hunden.
  • FETVADD – vänj din hund med att ha fettvadd i öronen, det är ett effektivt sätt att dämpa ljuden. Men det är viktigt att vänja hunden innan nyårsafton så att inte fetvadden det gör det mer obehagligt och förstärker rädslan.
  • ADAPTIL – innehåller feromoner som är lugnande för hunden. Det finns att köpa som halsband, en liten dosa som man sätter i vägguttaget och i sprayform. Jag upplever att hunden blir lite lugnare och det kan ta ”udden” av rädslan.
  • VETERINÄR – om man har en hund som är väldigt rädd finns det olika receptbelagda preparat som man kan få utskrivet av en veterinär. Jag tycker att man ska ta kontakt med både en veterinär och en hundpsykolog som man känner stort förtroende för, för att få rätt hjälp! Det finns även olika typer av naturmedel som kan lindra och framförallt gör hunden mer träningsbar ur ett mer långsiktigt perspektiv.

Det viktigaste att tänka på när man tränar sin hund att vänja sig vid ljud är att ta LAGOM stora steg, så att inte själva träningen gör hunden mer rädd! Man behöver arbeta med en gradvis tillvänjning. Här kommer två träningstips.

  • LJUDLEKAR – fördelen med ljudlekar är att hunden själv skapar ljuden, vilket gör att hunden har kontroll och känner en trygghet. Man kan göra olika varianter, ett enkelt sätt är att låta hunden leta efter godisbitar på en bricka eller plåt med bestick på. Hunden skapar skramlet från besticken själv när det letar efter godsibitarna som ligger utspridda. Om hunden inte vill ta godiset är det ett tecken på att det är lite för svårt och hunden tycker att det är obehagligt. Då kan du testa att lägga besticken under en handduk, det gör att det låter mindre.
  • LJUDKLIPP – det finns massor av varianter på youtube, sök på ”Animal Desensitizing Sounds” OBS! Tänk på att stänga av volymen innan du klickar på filmerna. Otroligt viktigt att börja med en låg volym och stegvis höja volymen. För att det ska ge effekt behöver man spela upp ljuden ofta och under längre stunder.

I senaste avsnittet av Hundpodden med Kicki & Fanny pratar vi om fyrverkerirädsla! Du hittar avsnittet där poddar finns eller via den här länken: www.acast.com/hundpodden/infornyar-fyrverkeriradsla

Hoppas att ni får ett lugnt och skönt nyår! <3

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like